سفارش تبلیغ
صبا ویژن

فونت زیبا سازفونت زیبا سازفونت زیبا سازفونت زیبا سازفونت زیبا سازفونت زیبا سازفونت زیبا ساز

لطفا از تمام مطالب دیدن فرمایید.
با این توصیه ها تابستان را بدون مشکل بگذرانید
اسم تابستان که می‌آید فوری به یاد گرمازدگی می‌افتیم و روزهایی را که از گرما دهان‌مان خشک و بدن‌مان دچار ضعف و بیحالی شده است، در ذهن تجسم می‌کنیم. با رعایت‌ نکات ساده‌ای مثل خوردن یا نخوردن بعضی خوراکی‌ها می‌توانید از گرمازدگی در فصل تابستان جلوگیری کنید
برترین مجله اینترنتی ایران




اسم تابستان که می‌آید فوری به یاد گرمازدگی می‌افتیم و روزهایی را که از گرما دهان‌مان خشک و بدن‌مان دچار ضعف و بیحالی شده است، در ذهن تجسم می‌کنیم اما همیشه هم اینطور نیست و با رعایت بعضی موارد و اصول تغذیه‌ای می‌توان از دچار شدن به این بیماری‌ها و عوارض هوای گرم پیشگیری کرد. می‌توان با انجام دادن راهکارهای ساده و عملی، روزهای تابستان را به روزهای خوب و خاطره‌انگیزی تبدیل کرد که در آن‌ها خبری از نگرانی گرما‌زده‌شدن وجود نداشته باشد.  از دکتر محمدرضا وفا، متخصص تغذیه درباره این اصول و راهکارها پرسیدیم که توصیه‌ها و راهنمایی‌های ایشان را در ادامه می‌خوانید.



 این جدی‌ترین توصیه ماست

همه ما با مسائل کلی پیشگیری از گرمازدگی آشناییم؛ این که کمتر در معرض نور خورشید قرار بگیریم، از بیرون رفتن غیر ضروری از منزل در روزها و ساعات بسیار گرم تابستان اجتناب کنیم، از کلاه و عینک آفتابی استفاده کنیم و... اما آنچه شاید بعضی‌ها ندانند این است که با تغییر فصل، تغییر در غذاهایی که می‌خوریم نیز ضروری است. در این رابطه باید روی کم یا زیاد کردن نقش برخی مواد غذایی تاکید کرد. یکی از این مواد غذایی که نقش بسیار پررنگ و مهمی در فصل گرما ایفا می‌کند، آب است. می‌دانیم که نوشیدن آب در طول روز در پیشگیری از بسیاری از بیماری‌ها و حفظ سلامت نقش دارد اما در فصل تابستان این مایع حیاتی بسیار مهم‌‌‌تر از سایر فصل‌ها جلوه می‌کند و باید توجه ویژه‌ای نسبت به آن داشت. آنچه برای گروه‌های سنی مختلف و افراد در شرایط خاص توصیه می‌شود این است که در طول روزهای تابستان مقدار بیشتری نسبت به روزهای دیگر آب بنوشند و حتی هنگام تردد در شهر، با همراه داشتن بطری‌های آب، میزان آبی که با تعریق از بدن‌شان دفع می‌شود را جبران کرده و به بدن‌شان برگردانند.





   چگونه از کودکان‌ و سالمندان مراقبت کنیم؟

به‌طور کلی کودکان و سالمندان در زمینه مسائل مربوط به سلامت، آسیب‌پذیری بیشتری دارند. کودکان از طرفی به دلیل این که ضعیف‌تر هستند و از طرف دیگر برای این‌که فعالیت و جنب و جوش بسیاری دارند که منجر به از دست رفتن آب بدن‌شان می‌شود، در فصل تابستان طبیعتا احتمال گرمازدگی‌شان بیشتر است و باید نسبت به آن‌ها توجه ویژه‌ای صورت بگیرد. در مورد رعایت توصیه‌های گفته شده برای سالمندان نیز باید بیشتر از سایرین دقت شود زیرا افراد بالای 60 سال دیرتر از زمان واقعی که بدن‌شان به آب نیاز دارد احساس تشنگی می‌کنند و از سوی دیگر رغبت زیادی به مصرف آب و مایعات ندارند بنابراین برای جلوگیری از بروز گرمازدگی در این افراد روزانه حداقل 8 تا 10 لیوان آب، چای کمرنگ یا آبمیوه طبیعی ضروری است.

گروه‌های دیگری نیز که باید دقت بیشتری در مورد خوراکی‌ها در این فصل داشته باشند، ورزشکاران و همچنین کارگرانی هستند که برای مدت طولانی در تماس با گرما هستند. این افراد نسبت به افراد معمولی شرایط خاصی دارند و اگر میزان تماس آن‌ها با آفتاب بسیار بیشتر از حد معمول است توصیه می‌شود با مشاور و متخصص تغذیه مشورت کنند تا به نسبت میزان فعالیت، سن، وزن و سایر شرایطی که دارند به آن‌ها برنامه غذایی ویژه و توصیه‌های تخصصی‌تری ارائه شود.



 گرمازدگی چیست؟

پیش از این که با روش‌هایی برای پیشگیری از گرمازدگی آشنا شویم، ابتدا بهتر است علائمی که این بیماری به همراه دارد را بشناسیم. وقتی فرد به‌مدت طولانی در معرض هوای گرم قرار گیرد و از سوی دیگر به میزان کافی آب ننوشد به‌اصطلاح گرمازده شده و دچار حالت‌هایی مثل خستگی، ضعف، پوست سرد و مرطوب، سردرد، تهوع و استفراغ، نفس‌نفس‌زدن، زودرنجی و کج خلقی خواهد شد. گرمازدگی‌های شدید نیز می‌توانند عواقب بدتری از جمله سردرد ضربان‌دار، حمله ناگهانی (تشنج) یا از دست دادن هوشیاری داشته باشند. با توجه به این مسائل، آنچه مهم است پیشگیری‌کردن از دچار‌شدن به چنین موقعیت‌‌هایی است.



  مایعات  دیگر هم مفیدند؟

 ممکن است افراد با شنیدن این که بهترین نوشیدنی «آب» است، این‌طور تصور کنند که چای، قهوه و اینگونه نوشیدنی‌ها نیز کارکردی مشابه آب دارند و می‌توان در طول روز به دفعات از آن‌ها نوشید و به مبارزه با تشنگی و گرمازدگی رفت. این در حالی است که مصرف شربت‌ها، نوشابه‌های گازدار، چای و قهوه نه تنها به اندازه نوشیدن آب مفید نیست بلکه باید محدود هم بشود زیرا باعث می‌شوند دفع آب از بدن بیشتر شود. در رابطه با آبمیوه‌ها نیز باید گفت، مصرف آبمیوه‌های طبیعی مشکلی ندارد به شرطی که صددرصد طبیعی بوده یا با درصد بالایی طبیعی باشند. آب هندوانه، آب هویج و آب گوجه فرنگی به دلیل داشتن قند پایین برای برطرف کردن عطش توصیه می‌شود. 





  توصیه‌هایی برای مسافرت در تابستان

از آن‌جا که تابستان فصل تعطیلی و فراغت دانش‌آموزان است، بسیاری از افراد از این فرصت استفاده کرده و به شهرهای مختلف سفر می‌کنند اما متاسفانه به‌دلیل تغییر شرایط تغذیه و مهم‌تر از آن تحت‌تاثیر تغییرات آب و هوایی، بسیاری از آن‌ها دچار مسمومیت‌های غذایی یا درجه‌های مختلفی از گرمازدگی می‌شوند. اختلالاتی که در مسافرت برای تغذیه افراد پیش می‌آید شامل این موارد است: مصرف آب کمتر می‌شود، مصرف میوه و سبزی کاهش پیدا می‌کند و همچنین مصرف غذاهای کنسرو شده و رستورانی بیشتر می‌شود. از این رو، توجه خانواده‌ها به ویژه مادران برای رعایت نکاتی که به آن‌ها اشاره شد درخصوص مصرف زیاد آب، میوه و سبزی‌ها در این روزها حتی در هنگام مسافرت بسیار ضروری است. یادتان باشد غذاهای پر چرب و دیر هضم یا غذاهایی که پروتئین بالا دارند، انتخاب مناسبی برای روزهای گرم آن هم در طول مسافرت نیستند. به جای آن‌ها بهتر است میوه و سبزی تازه مصرف کنید زیرا سبزی‌های تازه کمک می‌کنند بدن شما خودش را راحت‌تر با گرما تطبیق دهد.





چه بخوریم؟ چه نخوریم؟

استفاده از خوراکی‌ها و مواد غذایی شور، کنسروی و به‌طور کلی حاوی سدیم منجر به از دست دادن و دفع آب از بدن می‌شود بنابراین برای جلوگیری از گرمازدگی احتمالی باید در حد امکان از خوردن این قبیل مواد غذایی پرهیز کنید. پروتئین‌ها نیز از خوراکی‌هایی هستند که برای سوخت و ساز به آب احتیاج دارند بنابراین باید در چگونگی مصرف و مقدار آن‌ها کنترل و دقت زیادی به خرج دهید. غذاهای سرخ شده نیز بهتر است از برنامه غذایی کنار گذاشته یا مصرف آن‌ها محدود شود در عوض می‌توان وعده‌های اصلی و میان وعده‌ها را از غذاهای تازه، سالم، سبک و قندهای ساده و خوراکی‌های شیرین تشکیل داد. در کنار همه این موارد استفاده از میوه‌ها، سبزی‌ها و صیفی‌‌جات تازه در این فصل بسیار توصیه می‌شود. استفاده مکرر از آب، میوه‌ها و سبزی‌ها از این رو اهمیت دارد که می‌توانند به تعادل آب و الکترولیت‌‌ها و در نتیجه تعادل آب و املاح بین مایعات داخل و خارج سلول کمک کنند. در این زمینه، پرسش بسیاری از افراد این است که کدام یک از میوه‌های تابستانی است که باید بیشتر از بقیه آن را مصرف کنیم؟ در پاسخ به این سوال باید گفت، رعایت تنوع در استفاده از همه میوه‌ها نکته‌ای است که باید به آن دقت شود و بهتر است از تمام آن‌ها در حد تعادل استفاده شود. اما به‌طور کلی می‌توان گفت، بهتر است مصرف خرما، انجیر و کشمش که خیلی شیرین هستند را محدود کرد و در عوض میوه‌های آبدار مانند هندوانه، خربزه و طالبی را بیشتر در برنامه غذایی گنجاند.

 باز نشر اختصاصی: مجله اینترنتی Bartarinha.ir





تاریخ : یکشنبه 90/5/2 | 7:47 عصر | نویسنده : سیدسعیدبهروزجزین | نظرات ()
لطفا از دیگر مطالب نیز دیدن فرمایید
.: Weblog Themes By SlideTheme :.


  • بی بی مارکت
  • ttp://www.bachehayeghalam.ir/sitefiles/bgh_sound_player.php">